In 1 week 5 kilo afvallen: kan dit nou echt?

Afvallen is voor veel mensen een veelvoorkomend doel , vooral als er een bepaalde gebeurtenis aankomt zoals bijvoorbeeld een vakantie . In 1 week 5 kilo afvallen klinkt goed voor veel mensen, Maar is dit een verstandige en realistische keuze ? En nog belangrijker: is het wel gezond voor je lichaam?

In 1 week 5 kilo afvallen
Inhoudsopgave

In 1 week 5 kilo afvallen: is dit mogelijk?

Kort antwoord: ja, het is mogelijk om in één week 5 kilo gewicht te verliezen. MAAR dat betekent NIET dat je daadwerkelijk 5 kilo aan vet verliest. Het grootste deel hiervan zal bestaan uit vocht en spiermassa, en misschien een heel klein beetje vetmassa.

Wanneer je veel minder gaat eten, zullen je glycogeenvoorraden (koolhydraten die je lichaam opslaat) snel opraken. Glycogeen houdt vocht vast, dus als deze voorraden leeg raken, verlies je ook een flinke hoeveelheid vocht. Dit zorgt ervoor dat je in een korte tijd veel lichter bent ,  zonder dat je vet hebt verbrand.

De risico’s van in 1 week 5 kilo afvallen

Hoewel In 1 week 5 kilo afvallen kan, zijn er enorme risico’s verbonden aan het proberen om in korte periode veel gewicht te verliezen. Hieronder een paar van de grootste risico’s :

1. Drastisch vochtverlies

Zoals vaker genoemd, verlies je voornamelijk vocht in plaats van vet. Dit betekent dat het gewichtsverlies iets tijdelijk is en dat je na een paar dagen normaal eten het grootste deel van het gewicht weer terugkrijgt.

2. Spiermassa verliezen

Bij enorme calorietekorten of tijdens crashdiëten gebruikt het lichaam je waardevolle spiermassa als energiebron. Dit kan leidt tot een sterke afname van je metabolisme, waardoor je op de lange termijn juist meer moeite zal hebben met afvallen.

3. Tekort aan de juiste voedingsstoffen

Wanneer je te weinig calorieën binnenkrijgt op een dag, is de kans enorm groot dat je ook te weinig belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt  Dit kan weer leiden tot problemen voor je gezondheid zoals vermoeidheid, duizeligheid en een verzwakt immuunsysteem.

4. Verstoorde hormoonhuishouding

Crashdiëten verstoren je hormoonhuishouding , vooral je honger- en verzadigingshormonen . Dit leidt tot in intense hongergevoelens ( lees: cravings)  en overeten zodra je weer je normale ritme oppakt.

5. Jojo-effect

Snel afvallen leidt vaak tot het welbekende jojo-effect. Zodra je weer normaal gaat eten, komt het gewicht er net zo snel weer aan en vaak kom je zelfs meer aan dan je bent afgevallen, omdat je lichaam energie efficiënter gaat opslaan na een periode van te weinig eten.

Wat is dan wél een gezonde manier om gewicht te verliezen?

In plaats van je te richten op in 1 week 5 kilo afvallen, is het veel gezonder en duurzamer om  geleidelijk af te vallen. Een verantwoord gewichtsverlies ligt tussen de 0,5 en 1 kilo per week. Dit is aanzienlijk, maar het heeft een aantal belangrijke voordelen waarvan je later de vruchten plukt.

Duurzaam resultaat

Wanneer je geleidelijk afvalt, verlies je voornamelijk vetmassa in plaats van spiermassa en vocht, wat betekent dat je resultaat veel duurzamer en blijvend is.

Spiermassa blijft behouden

Door voldoende eiwitten binnen te krijgen en niet te weinig calorieën te consumeren, behoud je je  waardevolle spiermassa en blijf je sterker en energieker , daarnaast blijft je metabolisme maximaal werken wat het afvalproces aanzienlijk makkelijker maakt.

Voorkomen van een extreem tekort

Door een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet te volgen, zorg je ervoor dat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en zal je gedurende de afvalperiode meer energie hebben.

Verantwoord voor je mentale gezondheid

Crashdiëten leveren veel stress op en zorgen uiteindelijk voor een ongezonde relatie met voeding. Door op een verantwoorde manier af te vallen, voorkom je dat je jezelf te veel ontzegt en creëer je een gezonde relatie met voeding / afvallen.

Tips om verantwoord af te vallen

Wil je op een gezonde en duurzame manier afvallen en toch goede resultaten behalen? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

1. Zorg voor een realistisch calorietekort

Om af te vallen, moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt. Maar probeer dit tekort niet te groot te maken; een klein tekort van 300-500 calorieën per dag is meer als  voldoende voor gezond en duurzaam gewichtverlies.

2. Eiwitten = key

Eiwitten dragen bij aan het behoud van je spiermassa en zorgen daarnaast voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder snel grijpt naar ongezonde voedingsmiddelen.

3. Beweeg

Combineer krachttraining met cardio voor het beste resultaat. Krachttraining helpt je spieren te behouden en sterk te houden terwijl cardio helpt om extra calorieën te verbranden. Probeer daarnaast ook meer te bewegen zoals wandelen buiten het sporten om.

4. Drink voldoende

Drink voldoende water om goed gehydrateerd te blijven en je lichaam te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen , minimaal 2 liter is een mooi uitgangspunt.

Wat mij altijd helpt is om een 1 liter bidon aan te schaffen en daarvan 2 leeg te drinken per dag zoals bijvoorbeeld deze: 1 liter drinkfles van XXL nutrition.

5. Geduld

Duurzaam afvallen kost tijd. Geef je lichaam en jezelf de tijd om zich aan te passen aan je nieuwe levensstijl , en wees trots op de vooruitgang die je hebt geboekt.

Is 5 kilo afvallen in 1 week verstandig?

Hoewel 5 kilo in 1 week afvallen mogelijk is, is dit niet het resultaat van vetverlies, en het brengt teveel gezondheidsrisico’s met zich mee. Als je streeft naar een gezond en duurzaam gewichtsverlies en een langdurig en gezond leven, is het beter om je te richten op een geleidelijke aanpak. Gezonde voeding, regelmatig en consistent sporten en een uitgebalanceerde levensstijl zijn de sleutels tot een duurzaam resultaat.

Vermijd de verleiding van crashdiëten waarbij je de beloftes hoort zoals: in 1 week 5 kilo afvallen , en focus op een methode die je kunt volhouden op de lange termijn. Op die manier behaal je niet alleen je doelen, maar verbeter je ook je algehele gezondheid en je relatie met voeding.

Als personal trainer kan ik je helpen om je te adviseren wat de beste manier voor jou is om af te vallen en je hierin van A tot Z begeleiden.

Wist je dat je bij ByJesseInShape ook een gratis proeftraining kan aanvragen om te zien of personal training wat voor jou is?

Ik help je graag met groeien en je doelen bereiken.

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

Ademhaling tijdens het sporten: Een onderschat onderwerp.
Ademhaling tijdens het sporten: Een onderschat onderwerp.
Afvallen tijdens vakantie
Afvallen Tijdens de Vakantie: Zo Doe Je Dat!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.