Zijn vrije gewichten of machines beter voor spieropbouw?

Loop de gemiddelde sportschool binnen en je ziet diverse soorten materialen waarmee je kan trainen , van dumbells tot halterstangen tot machines.

Maar wat is nou het beste en waar haal je het meeste resultaat mee voor maximale spieropbouw?

Dat ga ik vandaag met je doornemen in dit artikel.

Voordat we daar over gaan beginnen moeten we eerst begrijpen hoe je spiermassa opbouwt.

Spieropbouw
Inhoudsopgave

Hoe bouw je spiermassa op?

Als ik exact ga uitleggen hoe je dit doet kan ik een heel boek schrijven dus we houden het voor dit artikel bij de basics.

 

Spiermassa opbouwen werkt volgens 3 principes:

  • Mechanische spanning
  • Metabole stress
  • Spierschade

 

Mechanische spanning:

De hoeveelheid en intensiteit van spanning die je op een spier legt wat naarmate de tijd verhoogd zal moeten worden

 

Metabole stress:

Dit is een opstapeling van afvalstoffen in de spier , voor de meesten bekend als verzuring wat optreedt bij een hoog aantal herhalingen tijdens isolatie oefeningen zoals een bicep curl.

Spierschade:

Eigenlijk is hoort dit er tussen te staan met een kleine side note dat het niet aan te raden is om dit na te streven omdat het op lange termijn nadelig kan zijn voor je prestatie en dus het tegenovergestelde veroorzaakt.

Lees hier meer over het artikel Spierpijn: Je vriend of je vijand?

Wat is het grootste verschil tussen machines en vrije gewichten?

Het grootste meest aanzienlijke verschil tussen vrije gewichten en machines is dat een machine van A naar B beweegt en je een vaste range of motion (bewegingsuitslag) hebt en bij vrije gewichten is dat het tegenovergestelde sinds het kan bewegen waar jij de gewichten naar toe beweegt.

Daarnaast zijn er nog een aantal verschillen:

-Bij machines is er geen balans aspect en bij vrije gewichten wel

-Machines zijn (in het algemeen) eenvoudiger aan te leren

-Vrije gewichten zijn uitdagender

Zijn vrije gewichten of machines beter voor spieropbouw?

We weten dat je dus op 3 manieren spiermassa kan bouwen waarvan we nu weten dat spierschade nastreven geen verstandige keuze is dus blijven we met mechanische spanning en metabole stress over.

 

Als je kijkt naar de prioriteit binnen een training begin je de training altijd met de oefeningen die het meeste energie vergen en dit zijn vaak de oefeningen met vrije gewichten , die de basis vormen voor een trainingsplan. Waarna je aan het einde van je training wat extra mechanische spanning of metabole stress wilt creëren dermate van machines , wanneer je lichaam al wat vermoeid is door de vrije gewichten van aan het begin van de training.

 

Dien je dus een keuze te maken tussen vrije gewichten of machines , zal ik altijd aanraden om voor vrije gewichten te gaan omdat je binnen een kortere tijd een grotere stimulus kan creëren en dat vrije gewichten de basis vormen voor een uitdagend en effectief trainingsplan.

Daarbij dien je wel in te zien dat je met beide (Machines of vrije gewichten ) spiermassa kan opbouwen , Maar elk zijn eigen prioriteit heeft binnen de training.

Wat is er nou beter?

Kort antwoord: Indien je een keuze moest maken , Vrije gewichten!

Zowel vrije gewichten als machines hebben een welverdiende plek binnen een trainingsplan .

Overweeg jij bijvoorbeeld voor thuis materiaal aan te schaffen kan ik 100% zeker aanraden om vrije gewichten aan te schaffen omdat je meer oefeningen kan uitvoeren met vrije gewichten vergeleken met machines die elk 1 soort hebben voor een oefening.

 

Train je in een sportschool , dan dient je basis te bestaan uit vrije gewichten en kan je aan het einde van de trainingen bepaald accent leggen met machines op bepaalde spiergroepen!

 

Als personal trainer kan ik je helpen om een trainingsplan op te stellen, zodat je de optimale manier gebruikt om je trainingsdoel te behalen. Wist je dat je bij ByJesseInShape ook een gratis proeftraining kan aanvragen om te zien of personal training wat voor jou is? Ik help je graag met groeien en je doelen bereiken!

Inhoudsopgave
Artikel delen

Andere interessante artikelen

In 1 week 5 kilo afvallen
In 1 week 5 kilo afvallen: kan dit nou echt?
Ademhaling tijdens het sporten: Een onderschat onderwerp.
Ademhaling tijdens het sporten: Een onderschat onderwerp.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.